Thursday, December 24, 2009

Walau ringan atau berat

Loch Lomond, Glasgow


Edinburgh Castle


"Dan berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan maupun rasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan Allah. Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui"
(At-Taubah, 9:41)



"Dan katakanlah,"bekerjalah kamu, maka Allah akan melihat pekerjaanmu, begitu juga RasulNya dan orang-orang mukmin, dan kamu kan dikembalikan kepada Yang Mengetahui yang ghaib dan nyata, lalu diberitakanNya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan"
(At-Taubah, 9:105)



No excuse to not moving forward

No reason to not following Muhammad SAW

No reason to not being thankful to Allah, for giving me chances to be in Iman and Islam

Alhamdulillah.


******************
"Lihat generasi al-Quran yang unik, yang sempat bersama Rasulullah SAW untuk menyebarkan Islam. Mereka diproses dengan sebaiknya oleh Rasulullah melalui proses tarbiyah,bersama-sama menghadapi kesukaran dan hasilnya? Subhanallah, sehingga kini mereka masih diperkatakan dan menjadi role model kepada semua orang."

Antum nak jadi doktor, ambil masa 5 tahun untuk proses lengkapkan degree dan sanggup bersusah payah menghadapi segala cabaran dan kesusahan bidang ini. Untuk apa? Untuk akhirnya bekerja sebagai doktor yang berkelayakan tinggi.

Maka sama lah juga proses tarbiyah ini, untuk membentuk antum menjadi seorang individu muslim yang tulen seterusnya menjadi asas kepada pembentukan generasi muslim yang mencontohi keunikan generasi al-Quran yang terdahulu."


(post-PMS Glasgow 2009)




Selagi masih sempat, aku mohon diberi peluang untuk meluahkan rasa syukurku kepadaMU.

Wahai Tuhan yang membolak balikkan hati, tetapkanlah hati kami dalam ketaatan kepadaMU..kami mohon diberi keberkatan dalam setiap tindakan, dan petunjuk ke jalan yang Kau redhai.aminn


p/s: moga diberi keberkatan masa untuk kami mengulangkaji pelajaran utk exam final sem 1 ini.aminn.doakan kami ye=)

Friday, December 11, 2009

these people

"Apsal muka rilex je?Tak cuak ke?",tegur seorang ahli kumpulan kelas Anatomy ketika ujian lisan antomy.
"Erm,muka je kot~!hati nervous gak ni"

*****************

Qalb, very subjective. Very complicated.


Who can read other's face expression?Even a psycologist need years to study human feelings and expressions, and ended up with answers that everyone knows that it isn't an absolute answer, as it applies to majority of the human population, not individual.

I lived for 20 years, and even sometimes me myself can't understand my own feelings.

I met a lot of people throughout my life, and by Allah's will I have met these people.

The people that no one can't tell that they are actually in pain, and trouble.Just because their face always give smiles to others, never get angry and used to be the first person to volunteer to help others who'r in trouble.

Subhanallah.May Allah bless them until hereafter.

These people, insyaAllah are those who are very close to Allah.

And their love to Allah and His Messenger, make them can stand everything. Yeah, everything.

O Allah, make me strong like them, and place us with those who always be thankful to You.

These people, reminded me to Your Messenger and his companions.

O Allah, what have happened to us is just very insignificant compared to what sahabat and sahabiah had faced earlier when they have Your Messenger with them.

Children threw stones without hesitation, discrimination in economy until they faced hunger,and many more.



Just within my surroundings, I met these people. And hopefully Allah will give me chances to always be with them until I die.

In reality, who are these people actually?

These are people who their lips never fail for zikr, their heart never hope for anything except Allah, their mind never oriented to others except to what Allah like and everything that they do, they will relate it to Allah.

And da'wa, is their business, because they believe in Allah.

Yes, only Allah knows what's inside their heart. And it never shown from their face.


*reflection dari diriku yg terasa diuji dengan kesenangan dan tiba2 kesedihan, namun apabila diizin Allah utk melihat these people...yaAllah, hambaMu bersyukur dengan ujian ini..jadikanlah kami setabah mereka....*

Sunday, November 29, 2009

Tarbiyah tanpa internet

28 November 2009

"Eh, dah dua bulan dah rupanya, cepatnya masa berlalu".


Sudah dua bulan saya di sini. Pelbagai benda sudah saya terokai sepanjang berada di sini. Suka, duka, manis dan pahit, sudah dirasai namun terasa saya belum matang untuk benar-benar menilai keadaan sebenar di sini.

Kata orang, internet ibarat nyawa kepada pelajar-pelajar di perantauan. Tiada internet, maka putuslah hubungan dengan keluarga. Mesej sahaja tidak mencukupi untuk mengubat rindu di jiwa.

Internet juga menjadi penghubung antara pihak universiti dengan pelajar. Tiada internet, maka lambatlah sampai maklumat-maklumat penting kepada kita.

Selain itu, kita menggunakan internet untuk belajar. Lebih-lebih lagi apabila kolej saya mewajibkan semua pelajar untuk mempelajari subjek Histology secara online.

Pendek kata, internet ini amatlah penting dalam aktiviti seharian.

Dan hari ini juga genaplah dua bulan rumah sewa saya masih tidak mempunyai internet. Ya, memang kami perlu bersabar, dan kami perlu terima limitations yang berlaku apabila kami tidak memiliki internet di rumah. Owh pihak Eircom~

Histology on-line tergendala sedangkan final exam semakin dekat, call rumah seminggu sekali(itu pun pinjam internet rakan), lewat mengetahui updates daripada kolej, dan pelbagai lagi. Blog juga tergendala.

Keadaan ini sebenarnya tidaklah begitu teruk, cuma terasa teruji seketika.

Jauh di sudut hati, terasa Allah sedang menguji dari sudut bagaimana saya hendak mencari ruang dan peluang yang ada untuk terus berusaha tanpa ketinggalan.

Kadang-kadang saya tersenyum sendiri, apabila sanggup membaca email menerusi handset sahaja just for the sake to stay updated namun tidak mampu untuk membalas email tersebut.

Benar-benar mengajar saya erti bersyukur.

Benar-benar mengajar saya erti menghargai masa.

Benar-benar mengajar saya untuk mengutamakan apa yang penting, dan apa yang tidak penting.

Moga Allah permudahkan urusan kita semua.


p/s: Untuk IPIS, ana mohon maaf awal-awal jika kalian tertunggu-tunggu respond dari ana, tambahan pula dengan urusan buletin kita yang insyaAllah sudah bermula.

Untuk yahoo group berkaitan, maaf, ana akan cuba untuk respond mengikut kemampuan.

Untuk rakan-rakan yang memberi pinjam internet, terima kasih=) Moga Allah permudahkan urusan kalian dunia akhirat.




Saturday, November 14, 2009

Ya, Ganti Tempat


'ghuraba'

Hmm.

Bila duduk kembali, dan bermuhasabah diri,

Ada satu hakikat yang kita perlu sedar.

Hakikat yang akan membuatkan kita lebih sedar lagi,

bahawa:

Allah Sengaja Letakkan Kita di Peringkat Ini.


Ada orang, merasa perjalanan hidupnya cantik tersusun, sesuai dengan kehendaknya.

Ada orang, bertanya kepada Allah, mengapa hidupnya tidak seindah harapan jiwa?

Biarlah segetir manapun terasa dugaan yang ditempuh, hidup perlu diteruskan.

Yang pasti, setiap susunan, ada hikmahnya yang perlu dicari.

Mungkin anda selalu baca atau dengar ayat di atas. Ok.



Satu lagi hakikat untuk disedari,

Kita sebenarnya sedang menggantikan tempat saudara kita.

Hm, bagaimana tu?

Contoh terbesar, saudara semuslim di Palestin.

Kita ambil dari satu sudut: PELUANG.

Dari sudut PELUANG ini, saya kecilkan lagi kepada konteks pendidikan.

Melihat keadaan diri, rakan-rakan, adik beradik yang bertungkus lumus berusaha dalam pembelajaran masing-masing, benar-benar memberi gambaran bahawa kita memiliki peluang untuk melakukan semua ini.

Penderitaan yang dialami oleh saudara semuslim kita di negara lain seperti penindasan, catuan makanan dan perubatan, ancaman nyawa-menyebabkan mereka sampai tidak mampu untuk meneruskan pembelajaran formal mereka.

Maka, siapa yang ada peluang ini??

KITA!!

Jadi, kitalah yang sebenarnya sedang menggantikan tempat mereka untuk meneruskan pembelajaran dalam bidang-bidang yang menjadi fardhu kifayah untuk dipelajari.

Ini adalah salah satu motivasi untuk terus gigih berusaha.

"Ya, saya kena belajar bersungguh-sungguh sebab saya sedang menggantikan tempat saudara saya yang tak dapat peluang langsung untuk belajar!"


Demi Allah. Demi Islam. Demi Akhirat.



*******************

Monolog dalaman di suatu hari selepas exam anatomy:

'Bagusnye John dgn Elizabeth ni.Sume benda dorang tau. Nak tegur laa.Emm, nak cakap ape ye??-'Hey John, congrates for ur card signing(nama test anat) just now.You seems like know everything!'-Hmm...eh2,buat apa nak tegur dorang, cam tak perlu je.Tak penting pun. Lepas ni kena study lebih sikit. Orang Islam kena ada kualiti. Yup2!'



Ya Allah, berilah kami kekuatan dan kesabaran untuk meneruskan jihad di jalanMU ini...

Saturday, November 7, 2009

Chasing Shadows


Dunia ibarat bayang-bayang. Semakin kita kejar, semakin kita merasa penat namun kita tidak pernah dapat menangkapnya.

Namun jika kita beralih ke arah meninggalkan bayang-bayang itu, larilah ke mana sahaja, bayang-bayang itu tetap akan mengikuti kita....



Dunia.

Takkan pernah puas kita kejar.

Antara sebab kesedihan bagi manusia adalah kehilangan keduniaan.

Masya Allah,

sedangkan nilai dunia ini tidak lebih daripada sehelai sayap nyamuk.

Berhentilah mengejar bayang-bayang, kerana usaha anda sia-sia sebenarnya.

Berlumbalah mencari Tuhan, kerana anda akan bahagia keranaNya.

Fikirlah, jika anda tahu atas alasan apa anda diciptakan,

dunia ini memang benar-benar menjadi persinggahan sebelum alam yang lebih kekal...


*********************

"We seems to be very busy with our study, class etc and the ummah right now need the youth to help them. Do you have any comment on that?"

"Yup. Allah said that if you too busy with your 'dunia'(life) until you have no time for Him, He will make you far more busy and akhirah(hereafter)will leave you behind. But if you busy in finding His bless for hereafter, verily that 'dunia' will follow behind you...."

(Speaker's Tour, Brother Yusof Evans)


*********************

Thanks Allah, for giving me this opportunity. Thanks for solving all of my problems after all this while. Thanks for giving me the calmness, and answer for every single conflict that bothering my soul. You are the One, the Almighty, and thanks Allah for giving me iman and islam....


Saturday, October 31, 2009

Mazni Matters

Selamat Hari Lahir Ke Dunia

Yang ke 20

Moga segala kebaikan Allah kurniakan kepada anda, dan moga cintaNya melebihi cinta saya kepada anda juga.....

Uhibbukifillah=)


(Tak nak tulis pjg2,sebab ucapan pjg saya khususkan dalam doa saya insyaAllah)


p/s: one thing nk bgtau, smlm my lil' sister(husna yg kcik tu) pgg satu buku nota kecik...buku nota biru yg anda bg time besday sy time f4 kot..die pgg n tnye'-'kak huda bg buku ni kat adik ye??time kasih'. Time tu sy blank kejap-'bila masa aku bg buku tu kt die ye??',cakap dlm hati. Rupa2nya sbb ucapan yg Mazni tulis kt page depan buku nota tu ade tulis 'adik'(ye sebab anda adik 21hari sy huhu) so adik sy tu ingat mmg utk dia....huhu...xpe ye~

Merpati Jahiliah

Merpati di St Stephen Green's Park




Swan dan rakan2 berhampiran rumah



Satu gambaran yang sering dilihat di oversea,iaitu burung merpati yang gemuk-gemuk dan sangat jinak. Sampaikan kereta lalu sebelah pun burung tu dah tak kisah~

Jika anda pergi ke mana-mana taman/kolam yang terdapat burung merpati atau angsa ini, kebanyakan haiwan jenis burung ini akan datang mendekati anda kerana menyangka anda membawa makanan untuk mereka. Tidak hairan jika burung merpati di sini sangat gemuk...=)

'Eh, tak takut langsung swan ni ye', bisik hati saya ketika di 'approach' angsa putih yang subhanallah memang cantik. 'Mesti dah biasa sangat orang bagi makan, sampai tak takut dah kat manusia'.

Juga burung merpati yang didapati merata-rata mencari makanan dan tidak endah manusia mendekati, membuatkan saya berfikir sejenak...


.::keadaan ini bagai manusia juga sebenarnya::.

asalnya burung akan terbang menjauh apabila manusia atau apa-apa ancaman menghampiri

tetapi, setelah sekian lamanya terlatih-manusia adalah punca rezeki, maka manusia bukan ancaman lagi

Dilatih...dibiasakan..dibiarkan..

Akhirnya, sang merpati tidak takut untuk datang sendiri kepada manusia, meminta roti di tangan mereka

Dan tertangkap-kerana tersilap memilih manusia


Samalah keadaannya

Duduk di dalam suasana jahiliah sebegini


Dilatih...dibiasakan...dibiarkan...


Kerana setiap hari kita berhadapan jahiliah yang sama


Maka kita tidak nampak ancamannya-kononnya kita masih di zon selamat


Akhirnya, nauzubillah


Mungkin kita sendiri yang akan pergi mendekati jahiliah tersebut


Mungkin kita sendiri yang akan mengamalnya-tanpa rasa ragu kerana sudah biasa


Dan akhirnya, kita memilih kesesatan, dan tinggallah yang lurus dalam asingan


Kerana yang lurus sentiasa asing, sentiasa terpinggir


Jangan jadi merpati jahiliah.....



"Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hati kami dalam agamaMu, dalam ketaatan kepadaMu dan dalam jihad di jalanMu. Sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik tempat kami meminta pertolongan...."

Thursday, October 29, 2009

Al-waktu ka saif!

Masa ibarat pedang..

Dan ingatlah,masa sibuk itu lebih mematangkan fikiran, dan menggerakkan minda.

Tapi jangan lupa tanggungjawab anda!

"This course demands me to stop procastinate things and i'll be regret if i 'unconciously' wasting my time!"

Takpelah. Yang pasti, saya ada beberapa post yang bakal dipublish. Cuma ada kekangan2 lain yang menyebabkan saya masih tak dapat berbuat demikian. Moga Allah permudahkan urusan~

oh mirror of life~=)

Saturday, October 10, 2009

It's 20 now


It's 20 now

And it's almost end of year

Challenge seems to knock the door

And ask,'How often you meet me after all this while?'

And i may answer,'I'm not sure.'

But i know, Allah always there for me,and you,challenge, is made for me to know how deep Allah's love is.

Come again to my house, and i'll seek for Allah Mercy

As Allah's love is everything for me.....




Happy birthday to you too, Rima=)

10101989-10102009




p/s:it's 10/10/2010 next year!!=)

Friday, October 9, 2009

Mana pagar?

Apabila kebebasan diberi, kita tercari-cari mana pagarnya....

Syukurlah jika kita masih mencari pagar untuk melihat seluas mana sebenarnya bilik kebebasan yang kita kecapi sekarang...

Dan duduklah sebentar, jika anda rasa anda sudah berlari terlalu jauh semata-mata untuk mencapai ke hujung bilik yang entah bila kan sampai

Pejamkan mata, dan rasalah

Kebebasan ini sebenarnya cabaran

Sama ada kita rasa diri bertuhan

Yang mengetahui atas sebab apa dia diciptakan...

***********************

"Huda, coklat yang kamu beli ni tanda halal die bukan halal jakim laa," tegur kakak pada satu hari.

"Eh, yeke?La, time beli tu kite main grab je sebab nak cepat...", balas saya.

"Tula, lain kali tengok dulu tanda halal die. Jangan main grab je. Makanan ni nanti akan jadi darah daging, jadi kena teliti sikit," pesan kakak.

"yeee....orait...".

...


Kakak xde kat sini.

Duduk di negara barat,menyebabkan saya terasa agak sukar untuk benar-benar yakin dengan makanan yang saya makan. Terutamanya dengan makanan yang telah siap dibungkus dari kilang.
Ketika hari pendaftaran RCSI, semua rakan saya menerima sebungkus coklat yang mengandungi 'pork gelatin' di dalam goody bag mereka. (owh, saya tak sempat register bersama mereka kerana flight delay)

Mungkin hanya contoh yang kecil.

Cuma, makanan syubhah juga perlu dielakkan kecuali jika perlu.


Apa yang kita makan, itulah yang akan membentuk siapa diri kita.


YaAllah, lindungilah kami daripada sifat ragu dan waspada, dan lindungilah kami daripada apa yang kami ketahui juga yang tidak kami ketahui. Sesungguhnya kami insan lemah yang sering membuat kesilapan...




p/s:bimbang doa tertolak kerana sumber makanan yang tidak dijaga(teringat hadis mengenai orang yang makanannya haram, pakaiannya haram dan Allah tidak menerima doanya)

Friday, October 2, 2009

Mula melangkah...


"Adakah kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga padahal belum lagi nyata kepada Allah (wujudnya) orang-orang berjihad (yang berjuang dengan bersungguh-sungguh) di antara kamu, dan (belum lagi) nyata (wujudnya) orang-orang yang sabar (tabah dan cekal hati dalam perjuangannya)?"
(Ali Imran:142)
Ya Allah, Kau berikanlah tempat yang terbaik untuk hambaMu ini meneruskan perjuangan dalam membangunkan Islam, tempat yang akan menambahkan lagi ketaqwaanku kepadaMu, tempat yang akan memberi hambaMu ini peluang untuk lebih mengenaliMu....
****************
Tak sampai seminggu di Dublin
Baru 3 hari masuk kelas
Ada keseronokan di setiap celahan aktiviti yang mengisi
Ada dugaan di dasar konsep yang dipelajari
Ada hikmah di setiap yang terjadi
Ada cabaran dalam pada kesenangan yang dikecapi
Namun satu perkara yang tidak akan dimungkiri
Bahwa ALLAH sentiasa bersama dalam setiap saat yang dilalui....
Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hati kami dalam agamaMu, dalam ketaatan kepadaMu dan dalam jihad fisabilillah yang sedang kami lalui ini.Sesungguhnya hanya Kau yang mengetahui apa yang tidak kami ketahui di kemudian hari....

Saturday, September 26, 2009

Bukan manusia biasa

Bukan tumbuhan biasa.....



And miracle from this Allah's creature:

"Tuhan yang telah menjadikan api (boleh didapati) dari pohon-pohon yang hijau basah untuk kegunaan kamu, maka kamu pun selalu menyalakan api dari pohon-pohon itu."
(Yaasin:80)


Bukan binatang biasa.....


And miracle from animals:
"Dan binatang-binatang ternak itu, Dia juga menciptakannya untuk kamu; terdapat padanya benda-benda yang memanaskan tubuh dari sejuk dan beberapa faedah yang lain dan daripadanya juga kamu makan.Dan bagi kamu pada binatang-binatang ternak itu, keindahan (yang menarik hati) ketika kamu membawanya balik untuk berehat (pada waktu petang) dan ketika kamu membawanya keluar (pada waktu pagi).Dan binatang-binatang itu pula membawa barang-barang kamu ke mana-mana negeri yang kamu tidak dapat sampai kepadanya melainkan dengan menanggung susah payah. Sesungguhnya Tuhan kamu Amat melimpah belas kasihan dan rahmatNya."
(An-Nahl:5-7)



Dan semestinya, kita bukan manusia biasa.

'Wahai sekalian umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu: Bukti dari Tuhan kamu dan Kami pula telah menurunkan kepada kamu (Al-Quran sebagai) Nur (cahaya) yang menerangi (segala apa jua yang membawa kejayaan di dunia ini dan kebahagiaan yang kekal di akhirat kelak).'
(An-Nisa':174)


****************

"Eh, saya ni biasa-biasa je! Takde la baik sangat, nak kata alim pun tak juga"

"Alah, biasa la diorang tu! Dah macam trend dah sekarang"


Pernah baca Surah Azzariyat ayat 56?

Lihatlah kembali, dan fikirkan. Adakah kita hanya manusia biasa?

Mengenang kisah iblis yang enggan sujud pada Nabi Adam, sedangkan malaikat, makhluk Allah yang sentiasa bertasbih memuji Allah yang satu, taat pada perintah Allah untuk sujud pada Nabi Adam, manusia pertama yang Allah ciptakan.

Malaikat sujud pada manusia pertama ketika di syurga. Binatang akur dengan kejadiannya yang sememangnya diciptakan Allah sebagai kegunaan oleh manusia. Pohon-pohon, juga akur dengan kejadiannya yang juga demi keselesaan manusia, terutamanya bekalan oksigen.

Jadi, kamu manusia!Termasuk diri saya sendiri,adakah kita ini manusia biasa setelah Allah angkat darjat kita sebagai khalifah di muka bumi, segala tumbuhan dan binatang pasrah dicipta untuk kegunaan makhluk ciptaan Allah yang sedikit pun tidak sedar betapa dia bukan manusia biasa??

Fikirkan kembali.


Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman).
(Ali Imran:110)



p/s: kerana saya bukan manusia biasa, saya mohon pada Allah agar saya kekal menjadi bukan manusia biasa, dalam rangka saya ingin mengembara demi mencari redha Allah.

Ini post sebelum saya meninggalkan Malaysia utk menjejakkan kaki ke bumi Dublin, 27sept pkul 2350.

Ya, saya bukan manusia biasa.


(sy ok je.tp xley tahan ar if mak sy nangis,adehh.)

Tuesday, September 22, 2009

meminjam (mungkin kita terlupa)

"Tawaran Bantuan Pinjaman Pelajaran MARA di Bawah Skim Pelajar Cemerlang(SPC)"


Begitulah tajuk surat tawaran MARA untuk saya sambung pelajaran -for my first degree in medicine.

Saya begitu terkesan dengan perkataan 'pinjaman' itu. Ya, saya meminjam daripada MARA, MARA memberi saya pinjaman. Dalam keadaan belum mula belajar, saya sudah mula meminjam wang ratusan ribu(syukur tidak mencecah sejuta-). Berat rasa hati, memikirkan beban yang ditanggung.

Pinjaman...ratusan ribu(enggan beritahu jumlah sebenar)....wah, huda sedarlah!!

Ya, sebenarnya mengikut informasi yang saya dapat, jumlah bayaran balik kepada MARA bergantung kepada keputusan peperiksaan saya nanti. Itulah penentu berapa banyak hutang yang saya perlu bayar setelah tamat belajar.

Dalam pada berfikir bahawa saya perlu berusaha bersungguh-sungguh kerana amanah wang rakyat yang saya guna ini, hati saya terdetik apabila memandang jari jemari yang menekan keypad handset.

Tangan, jari, kaki, mata, dan seluruh anggota, organ dan segala-galanya yang saya miliki dalam hidup ini.....bukankah juga hanya pinjaman??

Ianya pinjaman Allah kepada kita. Suatu masa nanti, jika Allah kehendaki, Allah boleh tarik balik apa yang telah Allah pinjamkan kepada kita.

Persoalannya, sejauh mana kita menjaga pinjaman Allah ini???

Astaghfirullahalazim......

Jika saya bimbang pinjaman wang yang saya peroleh ini, saya perlu lebih bimbang dengan pinjaman yang Allah bagi terhadap seluruh nikmat hidup saya selama 20 tahun ini.

Terfikirkah kita, apa yang perlu dijawab di hadapan Allah nanti jika ditanya tentang pinjaman-pinjaman ini? Untuk bayar balik kepada Allah, mustahil. Kita sebenarnya miskin, dan Allah yang Maha Kaya, yang memiliki segalanya.

Jadi, kepada yang terlupa, jagalah segala nikmat yang Allah bagi ini. Walaupun sekaya mana kita, semua ini hanya pinjaman daripada Allah. Bersyukurlah, dan besederhanalah kerana jika kita terlupa title sebenar bahawa semua ini adalah pinjaman, kita mungkin akan terlalu kecewa, sedih dan marah jika nikmat itu hilang daripada anda nanti....

Selamat menjaga barang pinjaman!

Ya Allah, hidupkanlah kami dalam keadaan penuh kesedaran terhadap nikmat yang Engkau kurniakan kepada kami..ampunkan dosa kami ketika kami berlebih-lebihan dalam menguruskan nikmatMu, dan jadikanlah kami hamba yang sentiasa bersyukur dengan nikmatMu....


Alhamdulillah~

empat beradik terawal sebelum empat yang lain



"Adik, tu kawan adik tunggu kat tepi balai polis!, " ujar kakakku yang kedua, sambil menunjuk ke arah seekor lembu yang sedang meragut rumput di sebelah balai polis Pulau Sebang, Melaka ketika kemi dalam perjalanan ke kampung di Alor Gajah.

"Alhamdulillah!," balas adik sambil menjeling geram.

Kami empat beradik lain yang turut berada di dalam kereta pecah ketawa.

********************

Teringat ketika masih kecil, ummi mengajar kami bahawa jika kami diejek oleh rakan-rakan sebaya, ucaplah ALHAMDULILLAH walaupun dalam keadaan marah dan bersabarlah, kerana kata umi, Allah yang ciptakan diri kita, maka setiap yang Allah jadikan itu, walaupun diuji dengan sedikit kecacatan, bersyukurlah.

Kami sering mempraktikkan ajaran umi ini terutamanya apabila fizikal kami diejek oleh rakan-rakan ketika kecil dahulu seperti ketika baju kami kelihatan tidak lawa, hidung yang tidak mancung, dan apa sahaja yang diejek oleh rakan sepermainan.

Hikmahnya, kami tidak akan melawan kembali, jadi pergaduhan dapat dielakkan. Kadang-kadang, bergaduh juga dengan mereka. Alah, kanak-kanak~

Huhu, gonna miss my family.


Apa-apa pun,

SELAMAT HARI RAYA ALDILFITRI 1430H

MAAF ZAHIR BATIN



Tuesday, September 15, 2009

Last minute study

"Ya Allah, esok dah periksa dah ni.....banyak lagi topik tak habis baca lagi ni...ish, sempat ke ni??Habes la aku......"

"Hah????Cikgu nak buat test hari ni???Apsal tiba-tiba je ni???Dahla bagi masa 5 minit je untuk baca sebelum buat test mengejut....ish"

"Exam final lagi seminggu..kena struggle lebih sikit sekarang ni"


.............................


Di atas adalah ayat-ayat biasa apabila kita berada di saat-saat akhir. Kira study at the eleventh hour la katanya. Pulun habis, sampai bangun tidur bangun tidur semata-mata untuk menghabiskan bacaan.

Ramadhan??

Juga saat-saat akhir ni.
Tak nak pulun??




YaAllah, pilihlah kami untuk menjadi hamba yang benar-benar bertaqwa..kami lemah yaAllah, dan segala kekuatan adalah pinjaman daripadaMu.Kami mohon keampunan yang tidak terhingga atas segala kelalaian kami sepanjang bulan ini, walaupun kami tahu, sujud dan rukuk kami tak mampu untuk membayar dosa kelalaian yang telah kami lalui..ampun ya Allah...



To some of my friends who will start/have start their study:
Best wishes to all of you...may Allah bless us and lets do this together, and strive for mardhotillah. Moga istiqamah di jalanNYA~
uhibbukumfillah

Wednesday, September 9, 2009

Mencari-cari




Sahabat-sahabatku,
mari mencari-cari di malam hari......

Ya Allah, hambaMu ini tidak mahu termasuk dalam golongan yang rugi...

Tuesday, September 8, 2009

One previous weakness in KMB

Semalam, saya ke bangunan MARA untuk mendengar taklimat pre-departure. (Ya, saya dalam golongan yang belum mendengar briefing lagi)

Memandangkan saya baru sahaja pulih daripada demam secara tiba-tiba pada hari Sabtu lepas, jadi saya tanpa ragu-ragu memakai topeng bagi menutup mulut dan hidung untuk berjalan-jalan menyelesaikan urusan di KL. Dan saya selesa memakainya di khalayak ramai, sebab orang tak akan kenal siapa saya, dan saya terlindung daripada orang awam yang berisiko H1N1=) Terasa bahagia apabila saya memakainya ketika di dalam LRT waktu pagi yang begitu sesak, hehe.

Ketika hendak menaiki lif, (sy xpernah naik tingkat 24 lagi) saya dapati tiada lif yang naik ke tingkat 24, menurut label yang tertera pada sebelah pintu lif.(sbnrnya lif belah kiri iAllah semua boleh ke tgkat 24)

Maka saya berseorangan naik ke tgkat 23, dan merancang untuk menaiki tangga sahaja untuk ke tingkat 24. Tetapi terdapat butang 24 untuk ditekan, dan saya kecewa kerana ia tidak bernyala. Sampai di tingkat 23, saya berlegar-legar untuk mencari kemungkinan lif yang akan ke 24.

Tiba-tiba terdapat satu pintu lif terbuka, dan saya melihat beberapa orang lelaki dan seorang remaja perempuan(yang kemungkinan juga datang untuk pre departure briefing) hendak keluar. Remaja perempuan itu memandang saya dengan matanya yang bulat,(kerana saya berada di hadapan pintu lif)

"Eh, Huda???" ujarnya dengan riaksi terkejut.

"Erk?." Saya terkejut dalam hati. tidak mampu bersuara.

('Dia kenal aku? Dah la pakai topeng ni nmpak mata ngn spek je..sape ye ni...muka mcm familiar...*arghhh nape tak ingat*')

"Yang kat bawah tu semua budak KMB ke?," tanya individu tersebut ketika kami sama-sama bergerak ke dalam dewan.

"Tak..budak KMS yang ramai-ramai tu..KMB sikit je datang," balas saya bersahaja. Tapi masih memerah ingatan.

('Cmne dia tau aku KMB ye??ni kawan mane ni?sek men?time program?sek ren?eh biar betul...apsal mcm xde dalam senarai muka batch aku sepanjang aku skola?ish sape ye?')

Dan saya masih memerah ingatan lagi dan lagi.

'Nama dia Anis...(nmpk kt listname)..tp knape rs mcm aku pggil die Kak Anis ye??Mane aku jumpa akak ni?'


Setelah ketibaan Farah, Wawa dan Anish, barulah saya tahu yang individu tersebut adalah senior blok F ketika di KMB dahulu. Ya, Kak Anis Zafirah. (maaf akak!!)

Apa yang lebih menyedihkan saya dengan ingatan saya ini, Kak Anis pernah berada di bawah usrah jagaan saya ketika Semester 2. Ya, ketika pertama kali kami mengambil alih kerana senior sudah mula fokus pada IB exam 2008. Dan wajahnya familiar kerana beliau adalah kakak kepada kawan saya di SERATAS dahulu. Astaghfirullah, kenapa lambat sangat saya mengingati perkara ini?

Kak Anis pula, sepertinya mengenali saya dengan hanya melihat mata saya bersama spek ini. Hebat juga ingatan dia....

***************************

Di KMB ketika Sem 2, sistem usrah disusun mengikut komposisi separuh senior, separuh junior dan dibawa oleh seorang naqibah junior. Ini adalah untuk mengeratkan hubungan di antara junior dan senior. Tetapi memandangkan senior hanya tingal beberapa bulan untuk IB exam, maka saya sendiri hanya berpeluang duduk bersama-sama senior di dalam usrah kelompok sekejap sahaja. Dan saya masih ingat, susunan usrah kelompok tersebut dirombak kembali(masih semasa sem 2) dan saya menerima senior yang lain pula untuk bersama-sama dalam usrah. Senior yang bersama saya sebelum ini, sudah bersama naqibah lain.

Apabila hal ini terjadi, ukhwah lama menjadi renggang, dan apabila mereka habis IB, kemungkinan besar tidak berjumpa lagi. Maka ingatan pun akan menyimpan kenangan itu di sudut yang belakang...

Ini kelemahannya. Kelemahan saya juga.

Harapnya sistem usrah di KMB yang adik-adikku pegang sekarang tidak berlaku rombakan yang ketara, kerana kita mahukan ukhwah islamiyah itu terbentuk selamanya.

Lupa nama dan lupa wajah, adalah kelemahan yang sangat perlu seorang daie perbaiki. Kita sukar untuk menyentuh hati mereka jika kita sendiri lupa akan mereka....


p/s: teringat kisah Hassan al-Banna yang menghafal nama dan wajah ahli2 baru Ikhwanul Muslimin ketika sedang menandatangani borang keahlian mereka walaupun belum pernah bertemu ahli2 baru tersebut...hasilnya, ketika perjumpaan pertama, Hassan al-Banna mampu memanggil mereka dan membuatkan mereka terkejut dan tertawan dengan cara beliau menarik hati mereka......

Monday, September 7, 2009

Patah balik ke Ireland:Mom's Instinct



(Dah lama tak update blog. Maka akan dimulakan dengan update diri.)


Status 2007: Tak nak fly, sangat-sangat nak buat medic kt UIA Kuantan. Tapi Allah izin tak dapat tempat kat UIA. Kecewa, maka terus menerima Program Ijazah Luar Negara di Kolej MARA Banting untuk program International Baccalaureate yang baru kali pertama dengar.


Status 2008: Memilih untuk ke Ireland, mungkin kerana terdedah kepada 'produk-produk' Ireland. Tapi lebih prefer untuk twinning Dublin-Penang,Malaysia kerana dapat buat clinical years bersama patients from Malaysia. Lebih senang rasanya untuk memahami sikap pesakit-pesakit Malaysia ni. Tetapi, nama tersenarai dalam IUMC, yang terdiri daripada 4 universiti di Ireland.Interview juga berjaya alhamdulillah.

'Tak mengapa, alhamdulillah.Allah ingin berikan yang terbaik. Cuma subjek HL ku sentiasa fluctuates ni..risau juga'


Status 2009: Result IB 2009 memberitahu bahawa saya tidak layak ke IUMC, kerana subjek HL saya. Kemudian menghadiri temuduga University Of Newcastle, Australia dan NUMED(Twinning Newcastle UK dan Malaysia). Keputusan temuduga yang tidak kunjung tiba, agak meresahkan.

"Huda, ummi rasa kamu tak dapat yang UK dan Australia ni...rasanya kamu akan ke Ireland juga....I just can feel it",luah ummi suatu hari.

"Ummi, secara logiknya saya memang tak akan ke Ireland...sebab application ke Ireland bulan 9 tahun lepas..dah takde peluang dah. Kalau tak lepas 2 interview ni, tah le mana nak g blaja..," balas saya.


Ogos 2009: Interview RCSI/PMC. Alhamdulillah, ada tempat untuk saya. Syukur. InsyaAllah dijangka 27 September 2009 akan bersama rakan-rakan yang lain untuk ke Dublin. Dapat la beraya seminggu di Malaysia=) Dan memang dahulu saya teringin untuk program twinning, kerana clinical years dibuat di Malaysia. Alhamdulillah....


Ya, patah balik ke Ireland. Mom's Instinct.

Sesungguhnya, susunan Allah itu cantik~

Ummi adalah orang yang paling gembira. Dan sebenarnya ummi tak begitu mengizinkan saya untuk travel ke negara lain ketika cuti. Saya tahu ummi sangat risau. Sebab saya yang pertama dalam keluarga yang akan belajar di luar negara. Walid tidak begitu kisah, kerana walid senang membiarkan kami membuat pilihan sendiri.(Tengoklah macam mana ye ummi...ala huda pergi 2 tahun setengah je!)



"Ya Allah, Tuhan yang sentiasa memelihara orang-orang beriman, Tuhan yang tidak pernah leka dan lalai, kami bertawakal kepadaMu dalam segala urusan kami sepanjang hari. Kuatkanlah hati kami di jalanMu, dan kuatkanlah ikatan kami dalam berukhuwah keranaMu. Berikanlah kami kekuatan untuk berjihad di jalanMu, dan jadikanlah kami termasuk dalam golongan orang-orang yang bertaqwa. Jauhkanlah kami daripada godaan syaitan dan dunia yang sentiasa menghambat kami, dan jadikanlah kami termasuk dalam golongan orang-orang yang sabar..."




p/s: post ini agak terlewat.

Saturday, August 29, 2009

Rain rain go away



Right after Zohor prayer, I noticed that the clouds showed a sign to change the day into a raining day. But it wasn't a heavy rain. No matter what kind of rain it is, we do believe that it's a rahmat from Allah SWT.

And a few minutes later, rain started to fall. And on that moment too, I heard one little voice shouting repeatedly about the raining day. It came from my neighbour's house, a Chinese family who lived next two doors to my house.

Guess what did the little girl shout?

"RAIN GO AWAY"
"rain go away"
"rain go away"
"rain go away"


And she kept repeating that for about 15 minutes. From her voice, I made a conclusion that she was shouting to the sky, where the rain came from.


I smiled, and believe that she don't really know what is the function of rain. Allah will not create a useless thing.

And I do know, where the song come from. It's very familiar to me.=)

Have you ever watched Dora The Explorer?

If I'm not mistaken, the song came from this television programme.(For those who has little bro n sis, you might know this programme when your lil bro n sis are watching it) The song is actually like this:

Rain rain go away
Come again another day


In this television programme, Dora asked all children who are watching to sing together with her. And yes, the clouds that brought the raindrops went away from the area where Dora was.After that, Dora will say, "Look friends! The rain had went away!Lets continue to play"(this part i don't really remember)

Conclusion: The little girl next two doors to my house watched Dora The Explorer. And she applied it to her daily life.

***************************


It is He Who sendeth the winds like heralds of glad tidings, going before His mercy: when they have carried the heavy-laden clouds, We drive them to a land that is dead, make rain to descend thereon, and produce every kind of harvest therewith: thus shall We raise up the dead: perchance ye may remember. (Al-A'raf:57)



Translation:
Dan Dialah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang menggembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan), hingga apabila angin itu membwa awan mendung, Kami halakan ia ke negeri yang mati (ke daerah kering kontang), lalu kami turunkan hujan dengan awan itu, kemudian kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula) orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pelajaran daripadanya).



~Control what ever your little sister/brother watching~

~Children programme may be an indirect way of ghazwul fikr, so make sure your little sister/brother is protected with the knowledge about Allah The Creator~




p/s: sy masih tak boleh terima cerita2 yg tah ape2 kt tv skrg,cthnye Ceplos,E-Toyol.Com,lagenda indonesia etc. Adik2ku kadang2 degil juga.

Friday, August 21, 2009

Ramadhan:Berkadar songsang


Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.

Tiada apa yang lebih menggembirakan melainkan diberi nikmat menyertai orang-orang beriman dalam pesta ibadah di bulan Ramadhan.

Moga kita istiqamah dalam menahan diri kita daripada segala perkara yang tidak Allah sukai sepanjang bulan ini, dan pada bulan-bulan seterusnya.



Satu hakikat,
yang telah dimaklumkan kepada kita sejak kita masih kecil lagi,
bahawa syaitan laknatullah akan diikat sepanjang bulan ini,
maka kita terhindar daripada segala godaan makhluk dari api itu.


(ramadhan is here already)


Tetapi,

di akhir zaman ini,

dapat kita lihat bahawa bulan ini, Ramadhan yang penuh keberkatan,

hamba-hamba Allah yang masih bernafas di bumi Allah ini,

bertindak dalam kadar songsang daripada yang sepatutnya, yang telah Allah suruh.

Tidak semua yang begini sebenarnya, cuma apabila perkara sebegini berlaku, mari kita muhasabah kembali.


**************************


Jumlah orang yang hadir ke masjid untuk solat fardhu/sunat terawih secara berjemaah berkadar songsang dengan pertambahan hari dalam bulan Ramadhan. Klimaksnya pada hari-hari terakhir Ramadhan.


Kelajuan imam ketika memimpin solat sunat terawih bertambah jika hendak dibandingkan dengan solat-solat lain pada bukan bulan Ramadhan.


Kerajinan seseorang berkurangan apabila memasuki bulan Ramadhan. Padahal sebelum2 ini, dirinya begitu bertenaga. Ini terbukti apabila sepanjang masa individu ini bermalas-malasan dan tidur sahaja.Penat kononnya.


Jumlah makanan yang dibazirkan bertambah dalam bulan Ramadhan kerana terlalu banyak hidangan untuk berbuka namun tidak mampu untuk dihabiskan. Akhirnya, makanan dibuang begitu sahaja.


Dan lain-lain. Mungkin anda ada contoh yang tersendiri.

***********************

Tidak dinafikan,

berlaku juga kadaran songsang terhadap perkara-perkara yang Allah suka.

maknanya, pada bulan ini, ramai muslimin muslimat yang menambahkan perkara yang baik, dan mengurangkan perkara yang tidak baik. Kerana kesempatan Ramadhan ini memang digunakan sepenuhnya, agar di bulan-bulan yang lain kita dapat mengekalkan amalan mulia yang dipupuk ketika Ramadhan.



Sengaja saya timbulkan perkadaran songsang ini. Ia boleh jadi positif, mahupun negatif.


Dan saya ingin mengajak anda semua, mari kita bergerak ke arah yang positif. Kadaran songsang yang membawa kebaikan. Jika benda positif ini kita tidak pernah buat, kita amalkan dalam bulan mulia ini. Jika amalan negatif itu kita selalu buat, kita tinggalkan dalam bulan ini. Moga didikan Allah selama 30hari berkesan untuk kita berubah ke arah yang lebih baik.



p/s: sedih bila kelihatan hari dalam bulan Ramadhan sama seperti hari biasa.....


Tuesday, August 18, 2009

Baju ni tak kena hisab!





'Ha, ambil baju ni Siti, bagi kat adik2 kalau muat. Kalau Siti nak pakai pun boleh juga,'kata ummi sambil tersenyum, ketika memasukkan beberapa baju kurung ke dalam beg plastik putih, untuk diberikan kepada rakan saya, Siti yang bermalam sehari di rumah kami baru-baru ini.

"Makcik sebenarnya lebih senang kalau pakai baju yang orang bagi. Sebab baju ni tak kena hisab,"kata ummi lagi kepada Siti.

'Ha??tak kena hisab?kenapa pulak?', sampuk saya secara tiba-tiba. Ayat ummi sebentar tadi terasa begitu terkesan di hati.

"Yalah, sebab baju ni kita tak beli, tapi orang yang bagi. Jadi baju ni tak akan dihisab oleh Allah kat akhirat nanti, sebab duit kita tidak digunakan untuk membelinya. Kan nanti di akhirat, Allah akan tanya mana kita belanjakan rezeki yang Allah bagi tu..,' jelas ummi.



*************************
Masya-Allah.

Ya, benar. Sebagai manusia biasa, saya sering lalai dengan perkara-perkara ini. Ini bukan perkara kecil sebenarnya, astaghfirullahalazim...

Allah Maha Melihat. Allah Maha Mendengar. Allah Maha Mengetahui.

Dan Allah tidak akan leka dalam setiap pemerhatianNya.

Dan setiap perbuatan kita, akan dihitung dengan teliti. Dan ingat, Allah Maha Adil.

Masa hidup, apa yang telah kita isi sehingga sampai ke umur kita sekarang ini??

Harta, wang ringgit, ke mana kita belanjakan??

Pangkat dan darjat, adakah kita menggunakannya untuk kebaikan orang lain??

Nikmat kesenangan, adakah kita bersyukur??

Astaghfirullah.....


Selepas ummi berkata demikian, saya melihat ke dalam almari pakaian yang terisi baju saya dan kakak-kakak saya. YaAllah,jika Allah tarik nyawa saya sekarang, tak mampu rasanya untuk menghadapNya pada hari kiamat dengan memikul dosa-dosa pembaziran yang telah saya lakukan sepanjang 20 tahun saya hidup ini. Dan ini hanya berkenaan baju. Tak termasuk lain-lain pembaziran seperti makanan, masa, tenaga yang telah saya korbankan pada ketika saya lalai untuk niatkan kerana Allah.


Ruginya.






Dan tiap-tiap sesuatu dari bawaan hidupnya, telah Kami hitung secara bertulis.
(An-Naba':29)


Pada hari ini, tiap-tiap diri dibalas dengan apa yang telah diusahakannya; tidak ada hukuman yang tidak adil pada hari ini. Sesungguhnya Allah amat cepat hitungan hisabNya.(Al-Ghafir:17)


Kerana sesungguhnya mereka dahulu tidak menaruh ingatan terhadap hari hitungan amal,(An-Naba':27)



Aisyah ra. berkata; Rasulullah saw. bersabda:
"Siapa yang dihisab dengan teliti maka ia tersiksa"

Maka bertanya Aisyah ra. "Tidakkah Allah berfirman: Maka ia akan dihisab dengan mudah (seperti ayat ke 8 dlm surah Al-Insyiqaq)?".

Jawab Nabi saw. ,"Bukan itu hisab, tetapi sesiapa yang di teliti hisabnya pada hari kiamat pasti akan tersiksa".
(HR: Bukhari, Muslim. Attirmizi, Ahmad, Annasa'i)



Tak mampu rasanya. Ya Allah, ampunkan dosa kami selama ini yang berlebih-lebihan dalam berurusan. Teringat satu firman Allah dalam Al-Baqarah:219;

Dan mereka menanyakankepadamu tentang apa yang mereka harus infakkan.Katakanlah, "kelebihan(dari apa yang diperlukan)'.

****************

Ada orang....

Memiliki baju pergi occasion, baju pergi kelas, baju jalan-jalan, baju duduk rumah, baju pergi rumah saudara, baju pergi shopping, baju raya puasa, baju raya haji, baju maulud nabi, baju maal hijrah, baju pergi kenduri, baju pergi gathering dan pelbagai lagi jenis baju secara spesifik.

Ada orang......

Tidak mampu memiliki semua di atas.


Menjadi miskin yang sentiasa bersyukur adalah lebih mulia daripada kaya membazir.



Adakalanya,baju-baju yang dimiliki ada yang hanya dipakai sekali sahaja, kemudian baju tersebut akan dibiarkan di dalam almari...entah bila akan dipakai lagi. Tidakkah ini satu pembaziran??


Sempena Ramadhan ini, saya ingin mengajak rakan-rakan untuk lebih bersikap sederhana, ingat kepada golongan yang tidak berkemampuan, ringan-ringankan tangan untuk selalu bersedekah, moga Allah bersihkan diri, keluarga dan harta daripada anasir-anasir yang tidak Allah sukai.


Bersedekahlah.


Ingin tahu sesuatu perkara menarik?

Saya teringat program Muqaddimah di tv9 bertajuk "sedekah".
Ustaz tersebut bercerita bahawa ketika kita menyedekahkan wang, contohnya wang bernilai rm1, wang tersebut akan berkata-kata kepada kita. Ada tiga perkara yang dikatakan oleh wang tersebut, tapi saya hanya mampu untuk mengimbas kembali satu perkara.

Wang tersebut berkata,
'wahai tuanku, hari ini kau telah menjadikan nilai ku yang kecil ini, (rm1) menjadi besar..'

itu antaranya. Subhanallah, ya memang nilai wang tersebut akan menjadi besar di sisi Allah, jika kita sedekah dengan ikhlas. Tapi kita sering lupa perkara ini. Sedekah mampu menyucikan lagi hati dan harta kita.


Rakan-rakan, mari kita sama-sama hidupkan Ramadhan dengan amalan bersedekah dan besederhana dalam sesuatu perkara.


Ingatlah, perhitungan Allah sangat teliti kerana sifat AdilNya, marilah kita berdoa agar Allah berkati seluruh kehidupan kita dan mempermudahkan perhitungan amalan kita kelak. Kembalilah kepada Allah, itulah sebaik-baik penyelesaian.

Selamat beramal!!

Thursday, August 13, 2009

OFFER LETTER

Dear all Brothers and Sisters In Islam,

Assalamualaikum wbt.

OFFER FOR ADMISSION TO THE SCHOOL OF RAMADHAN 1430H

Congratulations!!

I am pleased to inform you that insyaAllah all of us have been offered to enter the School of Ramadhan 1430H, the school that Allah had made it compulsory for every Muslims based on surah Al-Baqarah: 183 which says,
'O ye who believe! Fasting is prescribed to you As it was prescribed To those before you, That ye may (learn) Self-restraint-"


The details of the offer are as follows:

Name of School: Ramadhan
Programme: One month fasting with extra activities
programme year: 1430H
Date of registration: Most Probably 22nd August 2009
Time of programme: from sunrise to sunset everyday for the whole month for fasting programme and some co-curricular activities with no time limit


Course syllabus:
-Fasting everyday
-Praying together(in jamaah)
-Reading the Al-Quran
-Sadaqah to those in need
-Qiamullail
-Pay zakat fitrah
-and many more good activities that can be done in this month!



Special programme:
-Tarawih prayer for every night
-finding Lailatul qadar( The Night of Power that is BETTER than THOUSAND MONTHS) in the last ten days of fasting month



In between this couse, Allah had granted us with 3 types of certificates:

First ten days: Certificate of Rahmah
The following ten days: Certificate of Maghfirah(all sins are forgiven)
Last ten days: Greatest Certificate- Free from Hell


Your ability to get all of these certificates is subjected to fullfilling the requirement determined by Allah. You can refer more on rules and regulations in Al Quran.


Please be prepared before you enter this school. Pray to Allah, ask Him to choose us to be among the students in this school.


Here I also would like to mention that ALL muslims have to accept this offer, and you yourself will decide whether you want to follow the syllabus or not. Refuse to follow, you get nothing. Only hunger and thirst. If you follow these syllabus, insyaAllah you will get a lot of benefits in dunia wal akhirah. Amin.

WELCOME TO THE SCHOOL OF RAMADHAN

Thank You.
Wassalam.

Wednesday, August 12, 2009

Don't place it in ur heart!



What a nice shoes isn't it??=)



Hmm, seems like Graduation Day for KMB students IB 07/09 is just around the corner. Since the colour theme is orange/peach and i don't have any baju kurung in that colour, so i have to find one.

Going to the shopping mall with my elder sisters who are so expert in colours, patterns, and fashions(coz i love every choice of clothes that they choose and they are so good in matching colours) make me to have a headache because i was not able to pick the good one. I mean, the one that satisfy them.


"yg ni ok tak?"

"ops!mahal kot harga dia...letak balik..huhu"

"this one looks dull,huda"

"hmm,kain baju ni xbest"

"yg tadi ok, tapi colour die pulak lain sangat"

ETC.


Sehinggalah.....

"can i just wear this shoe for my graduation?"

"hah?yg ni?xsesuai laa.....kamu ni xde taste betul lah"

Huhu.*pening2*

I was referring to the shoe that i wore on that moment. Aiya, simple2 saja sulah manyak bgus apa...

***************************


Apabila dalam situasi sedang memilih baju, kasut, tudung, atau apa sahaja yang perlu kita pilih, terutama bagi kaum perempuan yang sememangnya pakar dalam bab2 ni berbanding kaum lelaki, ada satu fenomena yang saya perasan sedang berlaku.


Baiklah. Anda membeli kasut contohnya. Mesti anda akan memilih kasut yang berkenan di hati anda.


Dalam keadaan lain, kita akan berjumpa dengan orang yang begitu cerewet dalam memilih kasutnya. Sampai penat ibu bapa menemaninya untuk memilih kasut dari satu kedai ke kedai yang lain. Mengapa menyusahkan ibu bapa sampai sedemikian rupa? Mengapa terlalu susah untuk membuat pilihan??


Punca di sini yang dapat dikenalpasti, individu tersebut meletakkan kasut pujaan itu di hatinya.

Tak faham??

Kasut anda, semahal mana sekalipun, se'smart' mana sekalipun, letaknya di kaki.

Kalau anda meletakkan kasut itu di hati anda, ini lah antara punca yang membawa kepada isu terlalu cerewet memilih kasut, terlalu sedih apabila kasut tersayang hilang, terlalu marah apabila adik kotorkan, terlalu berkira apabila ada kawan hendak pinjam dan pelbagai lagi terlalu.


Cuba fikirkan kembali ya=)

Ini baru sahaja isu kasut. Jika baju pula, letaknya di badan. Untuk apa? Untuk menutup aurat. Jika anda pakai baju tersebut untuk ditayangkan kepada orang, untuk mendapat pujian, atau sebagainya, dalam erti kata lain anda meletakkan baju tersebut di hati anda kerana cantiknya baju tersebut, akhirnya anda sendiri akan merana jika apa yang anda harapkan, tidak menjadi. Misalnya ada rakan memberi komen bahawa baju itu hanya membuatkan badan anda semakin gemuk, mesti anda sedih kan??


Konklusi, bersederhanalah.

Material tidak akan menjanjikan apa-apa kebahagiaan. Bersederhanalah, kerana dengan sifat sederhana akan menjadikan hati kita lebih tenteram, lebih mengenal erti syukur dan lebih disayangi Allah kerana tidak berlebih-lebihan dalam sesuatu urusan.




p/s: pendek kata, membeli barang pentingkan fungsinya dahulu=)











Monday, August 10, 2009

Keep The Best Inside

really love ur teddy huh?


Usually, will you let your best stuff being exposed to others? Don't you have any fear of losing your best-and-beloved stuff when you are exposing it? Your best stuff- it may be something that very valuable, or expensive, or most memorable or comfortable or wut-ever that make it so called your best stuff.

Think about it for a while=)


And consider these situations:

- Where do your mom keep her collection of jewelleries? Of course in the safest place in her room. Or bank maybe?=) Hah?Under the pillow???Above the wardrobe??


Huhu. But still, at the place where she thinks the safest place to keep it.



-You have a very best sneakers. You will wear it everyday anywhere anytime any moment and you just can't resist being far from your sneakers. And you'll can't imagine wut will happen if you lose it one day. Going crazy maybe?=)



-Alright. Real life situation. Earth minerals need a lot of process before we can get the pure minerals to turn it into something else. Why? Because the minerals is being kept far inside the rocks or mix with other substances or etc. And the reason is- it is too valuable to be exposed for human. So human has to do the mining process to get this minerals. It is proven that Allah keeps the best thing inside too=)



*******************

Lets refer to ourselves now.

Being a girl, a woman, a lady, is the greatest thing in our life actually. Allah has chose us, to be a woman, and have every special things that you may thing the man dont have it at all=)


And yup Allah the Creator had told us, as a woman, specifically as muslim woman, to cover ourselves with hijab because- our body is too valuable to be exposed to other people who have no relationships with us. Hijab that Allah had made compulsory for us, is not a burden, but it is the best way to guard our modesty, and to show how Islam really care about woman.


"And say to the believing women that they should lower their gaze and guard their modesty; that they should not display their beauty and ornaments except what (must ordinarily) appear thereof; that they should draw their veils over their bosoms and not display their beauty except to their husbands, their fathers, their husband's fathers, their sons, their husbands' sons, their brothers or their brothers' sons, or their sisters' sons, or their women, or the slaves whom their right hands possess, or male servants free of physical needs, or small children who have no sense of the shame of sex; and that they should not strike their feet in order to draw attention to their hidden ornaments. And O ye Believers! turn ye all together towards Allah, that ye may attain Bliss." (anNur:31)




Coz the best thing are kept inside, isnt it??=)

Friday, August 7, 2009

Mad'u for free



"huda, boleh tak bawak usrah untuk student kt kolej pembantu perubatan Hospital Bahagia?"


Terdiam seketika. Otak tengah generate sesuatu.


"Emm,berapa orang tu?"


"Ade la dalam 50 orang.."


"ERK??"

**********************************

Subhanallah.

Ramai yang mencari Islam.

Alhamdulillah.

Ini peluang yang Allah bagi untuk mereka, dan untuk saya juga.

Tapi....untuk yang ini...rasanya..

Saya tak boleh buat seorang.



"Ya Allah, berikan kami petunjukMu...dan jadikanlah kami termasuk dalam golongan orang-orang yang beriman kepadaMu"

"Di antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah (untuk berjuang membela Islam); maka di antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu (lalu gugur syahid), dan di antaranya ada yang menunggu giliran dan mereka pula tidak mengubah (apa yang mereka janjikan itu) sedikitpun. "
(al-ahzab:23)


"Dan berjihadlah kamu pada jalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya Dialah yang memilih kamu (untuk mengerjakan suruhan agamanya) dan Dia tidak menjadikan kamu menanggung sesuatu keberatan dan susah payah dalam perkara agama, agama bapa kamu Ibrahim"
(al-Hajj:78)



"Nak kena merancang ni.."


"Dan lebih elok merancang bersama...because no one is better than everyone."





"ubahlah dirimu, dan serulah yang lain"

oh diriku...





p/s: act kolej tu request nak buat sbb byk masalah sosial seperti couple..anda ada cadangan?ke nak join venture?=)

Thursday, August 6, 2009

Jaulah Berdua,Aki jgn marah ek

Kehadapan Siti Fatimah Zaharah Zulkapli, semoga berada dalam keadaan sihat sejahtera. Post ini dibuat khas untuk makluman saudari dan rakan lain, memandangkan saudari tidak dapat/tidak sempat bersama kami berdua ketika kami berada di sekitar KL walaupun sudah diajak. hehe...

Dalam kesempatan ini juga kami berdua mahu memohon maaf yang tak terhingga jika perasaan saudari terguris ketika melihat gambar2 ini, atau saudari berasa saya tidak bercakap benar. Tetapi gambar2 ini adalah buktinya. Aki jgn marah yer=)

Sesungguhnya jaulah ini Allah yang rancang, kerana banyak kebetulan atau lebih tepat lagi susunan Allah sehingga membolehkan kami terus menamakannya sebagai Jaulah Berdua.=)

Di sini juga ingin kami maklumkan bahawa kami amat menyayangi saudari, dan kami rindu saat2 IRP kita bertiga tanpa Akmal=) huhu

Kepada rakan sekelas yang mengajak dengan bersungguh2 utk ke KMB pada 28july, maaf kami tidak dapat ikut kerana kami sudah pun bertemu guru2 kita ketika menghadiri temuduga di KMB pada minggu sebelumnya.

Terima kasih kepada Nur Atiqah Jawati dan parentnya, dan kami bermula dari Ampang. Berikut adalah gambar2 kawasan yang telah kami cerobohi sama ada dengan izin atau tidak.





susunan Allah itu cantik~
program selepas kami selesai interview


walaupun kami iAllah pelajar medic=)






alhmdulillah, terlepas dr pertanyaan pak guard...
kami ada rupa mcm lecturer muda kot??=)

kulsem @ KLCC


Ni sape yg pegi je dpt
(hana,amalo,ain,amalm n huda punye)
(nina balik awal time ni)



Kulsem penyatu kali ni=)


Hakikatnya, keluarga risau dengan pengembaraan selepas interview numed ini.


"Bagitau Huda jangan lama sangat duduk KL tu," pesan umi pada kakak.


Maka selepas program kulsem kami pun pulang ke kampung halaman...dan berkorban melepaskan program2 pada weekend2 seterusnya memandangkan sudah seminggu kami di KL.

*******************************

"Ain, perasan tak sesuatu? selepas dua interview kita lalui bersama, ditambah pula dengan jaulah untuk mengutip ilmu ni, tiba2 Allah bagi Ain trus lepas appeal IUMC...ade rasa rugi tak bila terpaksa hadapi sume ni dengan saya, yang sememangnya tak dpt appeal ni?"

Uhibbukifillah Ain...saya melihat ia sebagai satu peluang dari Allah untuk kita...maaf ya sebab curi banyak masa Ain...(^^')


Terasa sangat gembira bila jumpa rakan teman2 ketika Kulsem Day Out..moga Allah satukan hati-hati kita dan moga kita semua diberi petunjuk..aminn..thanx to organiser~

Wana and Ainol...kalian memang xleh dipisahkan...ish3..hehe=)

Ada lagi teman2 yang saya tak berkesempatan untuk berjumpa, cthnya rummate saya,klasmate sy,usrahmate sy,junior sy, smoga kalian sentiasa dlm pemeliharaan Allah.



"Ya Allah, Tuhan yang menyatukan hati-hati kami di atas jalanMu ini, Engkau mengetahui bahawa kami berkumpul kerana mengasihiMu, memikul beban dakwahMu, menyokong dan mendaulatkan syariatMu, maka ya Allah, eratkan ukhwah kami dan kekalkan kemesraan antara hati-hati kami. Jauhilah kami daripada virus-virus ukhwah, yang boleh mencacatkan ukhwah kami, seterusnya merencatkan perjuangan kami ini yaAllah yang Maha Memelihara dan Mengetahui segala isi hati kami."






P/s I: saban hari saya menerima sms/chatbox yg bertanya tntg placement sy...if dlm shari tu smpai 4 org bertanya teruji juga perasaan..huhu..apa2 pun thanx a lot sbb concern=)kalian mmg sahabat yang baik.ketahuilah, Allah sentiasa berikan yang terbaik untuk hambaNya. Susah mana ujian ini jika dibandingkan dengan ujian hamba2Nya yang terdahulu? Jadi jangan pernah putus harap dari rahmat Allah, dan kasih sayang Allah mendahului kemurkaanNya...Doakan yang terbaik utk semua.


P/s II: post ni sepatutnya dah publish awal lg
....................................................................
(selingan)


kerut-kerut dahi,adakah kalian selesa jika hanya fikirkan diri?

Ini adalah pesanan penaja: sila fikirkan keadaan umat sekarang.

"ignorance is not a bliss"

Monday, August 3, 2009

Final Fantasy



Hmm. Not this one. Nice try.

*********************************
But it's actually this one.




Dan Kami telah menunjukkan kepadanya dua jalan, (jalan kebaikan untuk dijalaninya, dan jalan kejahatan untuk dijauhi)?

(Al Balad: 10)




Dan Nabi Musa pula berkata (kepada kaumnya): Wahai kaumku! Kalau sungguh kamu beriman kepada Allah, maka hendaklah kamu berserah diri kepadaNya, jika betul kamu orang-orang Islam (yang berserah diri bulat-bulat kepada Allah).

(Yunus:84)

******************************************
Saturday,16 May 2009.
Block F, Mara College Banting.
One more subject to go.
Two more days before we can be considered as the 'IB survivor'.


"Tajuk kita hari ni.....Final Fantasy"

"Ramai orang cakap, mereka mendapat tarbiyah sepanjang 2 tahun berada di KMB. Hari ni, ktorang buat tajuk ni, sebab nak bagitau yang selepas ni kita semua akan berdepan dengan realiti luar yang penuh jahiliah, dan akan bermula cabaran sebenar sebagai seorang muslimah atau daie...."

"KMB macam comfort zone la actually, macam2 yang kita dapat kat sini, dan start je cuti, cabaran pun bermula sebab kita nak tengok boleh tak diri kita mengamalkan apa yang telah kita belajar kat sini..."

Semua mendengar dengan penuh teliti.


"Hopefully bila result keluar nanti, tak kisah laa dapat mane2, kita kena yakin yang itu yang terbaik Allah bagi pada kita. Yang penting doa supaya Allah tetapkan hati kita semua di jalan ini"


Kemudian Yati dan Amal Osman membacakan ayat ini:

Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab Neraka dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia dan batallah apa yang mereka telah kerjakan.
(Hud:15-16)


Tajuk usrah kelas ini begitu menyentuh hati, sehingga terlintas...


"Ya Allah, Kau tariklah apa sahaja nikmatMu kepadaku, tetapi jangan Kau tarik kecintaanku kepadaMu....."

**********************************

Ya. Ibarat Final Fantasy.

Berada di rumah sahaja sudah cukup memberi cabaran dalam penerusan tarbiyah(didikan), agar tidak futur(lalai). Terlepas pergi halaqat, tak free untk pergi program/daurah, tak sempat baca Quran sebab adik buat hal, dan bermacam-macam lagi perkara yang kononnya mengganggu proses tarbiyah, tak dapat diatasi dengan bijaksana. Berbeza dengan keadaan di kolej/asrama, agak rajin untuk mengikuti majlis-majlis ilmu bagi sesetengah golongan.

Mengapa ini terjadi?

Tarbiyah hanya berjalan di dalam halaqat/usrah dan daurah sahaja kah?

Cuba ingat kembali ayat ini:


Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman).
(Ali Imran:110)


Memetik penyampaian daripada seorang pensyarah UIA, realiti umat Islam sekarang ini ibarat dua lembah yang mempunyai jurang di tengah2nya.

ISLAM<------------------jurang----------------------------> UMAT


Untuk merapatkan jurang ini, umat memerlukan tarbiyah, akhirnya permasalahan Islamiyah dapat diselesaikan, untuk kita bergelar sebaik-baik umat yang dilahirkan.

Hakikatnya, proses didikan ini perlu berterusan sepanjang hayat. Fitrah jiwa manusia sentiasa sukakan kebaikan, dan lebih beruntung lagi apabila kita suka melakukan perkara yang Allah suka.


Comfort zone: hanya sementara. Tidak kita dikatakan beriman selagi belum diuji.


Jadi, kepada sesiapa yang merasa sunyi, carilah teman yang boleh mengingatkanmu kepada Allah. No one is better than everyone. Carilah teman.

Kepada yang merasakan waktu cuti ini adalah masa terbaik untuk cuti sepuas-puasnya, buatlah perkara yang bermanfaat kepada diri dan orang lain.

Kepada sesiapa yang sedang sibuk dengan urusan dunia, seimbangkanlah, kerana untuk terus hidup aman di alam seterusnya, kita perlu membina saham akhirat.

Kepada sesiapa yang sedang mengalami kesusahan dan terkenangkan masa senang dahulu, ingatlah Allah ada di mana-mana, dan DIA sentiasa mendengar doa hamba-hambaNya.



"jangan rasa susah ya, Allah ada"
(^^,)

Saturday, August 1, 2009

Tempatnya di Kamunting


GMI






Think, and think again.

Keamanan itu dicapai dari dasar masalah, bukan dari rantingnya~

*********************
Teringat kenangan ketika berpeluang masuk ke kawasan kem tahanan ISA di Kamunting. Setahun yang lalu rasanya.
Pagar tinggi, mungkin hampir 5 meter.
Ada tiga lapis pagar setinggi itu, beserta kawat berduri. Dan di tengahnya bangunan yang saya sendiri tidak ketahui apa isi di dalamnya.
Selama 5tahun duduk di Taiping, kadang2 tak perasan kewujudan kem tahanan itu di Kamunting.
***************************

Fikirlah kembali.
"Ignorance is not a bliss"

Friday, July 31, 2009

Cerita Mazni...untuk kawan2 yang mengenalinya



"kita semua adalah daie sebelum kita semua adalah apa-apa".

Walau kita pelajar, doktor, guru atau apa sahaja yang kita mahu, if kita tak jadi apa yang Allah nak kita jadi, nilainya adalah ZERO.

"tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadat kepadaKu"
(Az-Zariyat:56)

Bidang akademik ini adalah satu pelaburan untuk dakwah.

"Wahai serikandi Islam, perjalananmu telah bermula. Jangan memilih untuk pecut, pilihlah untuk maraton. Tetap istiqamah, tidak tercungap. Pemeliharamu adalah Allah, maka berharaplah kepadaNya. Kepada Allah lah saya,sebagai sahabat, melepaskanmu... Ingat, taqwa dirimu adalah penjanji syurga...ukhwah kita ini hanyalah booster..."

*******************************


Saya dah cakap hari itu. Kalau boleh saya tak nak hantar kawan2 saya di KLIA.



Bukan tak sudi, tapi hakikatnya saya akan mengganggu masa rakan saya untuk bersama keluarga ketika di KLIA.


I would prefer to come to their house and have a great time together,a few days before the departure.


Buat rakan2 lain, jangan anggap post ini khusus untuk Mazni kerana saya menyayanginya lebih, tapi boleh saya katakan hati ini digerakkan oleh Allah untuk meluahkan apa yang terbuku di hati setelah beberapa kali melihat rakan2 saya meninggalkan Malaysia untuk menuntut ilmu. Dan giliran saya akan tiba nanti.

Kunjungan saya ke KLIA semuanya diaturkan oleh Allah, kerana Allah izin ahad lepas(26 july) saya berada di sekitar KL bersama Ain=)




Kami menyedari, dalam suatu perjalanan/pengembaraan, kita mesti niatkan kerana Allah, kerana kelancaran suatu perjalanan itu atau kemudahan yang kita alami, semuanya daripada bantuan Allah.

**************************
Pada pukul 8.15malam.

Briefing selesai, kami berkejar mendapatkan Mazni.

"Mazni, we have to go now coz nnt lewat sgt utk naik --"
"Huda, saya kena masuk sekarang!"
"Hahh??"


It was so close. Allah izin kami berjumpa seketika. Lambat seminit, mungkin kami tidak dapat mencari Mazni lagi.

Then saat itu berlaku. Kami hanya melihat dari jauh setelah bersalaman, untuk memberi ruang kepada keluarga Mazni.




Ibarat final fantasy....



"Sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya dengan berkata: Tuhan kami ialah Allah, kemudian mereka tetap teguh di atas jalan yang betul, akan turunlah malaikat kepada mereka dari semasa ke semasa (dengan memberi ilham): Janganlah kamu bimbang (dari berlakunya kejadian yang tidak baik terhadap kamu) dan janganlah kamu berdukacita dan terimalah berita gembira bahawa kamu akan beroleh Syurga yang telah dijanjikan kepada kamu."
(Al-Fussilat: 30)


Di mana sahaja kamu berada, carilah keredhaan Allah.
Itulah penjanji syurga.

Buat Mai, Ain Rosni n Ajim, maaf tak dapat hantar atau berkunjung ke rumah semasa kalian bersiap untuk ke negara lain. Saya di kolej ketika itu.InsyaAllah doa saya sentiasa ada untuk kalian.

Buat Gmah, sungguh terharu ummi nak ikut waktu tu di KLIA dulu.=) Kebetulan saya cuti time tu.

Buat Wawa, syukur akhirnya dapat juga Huda datang ke rumah setelah sekian lama teringin utk datang=)Saya tau apa dalam beg anda haritu,hehe...


To Ain, thanx ya temankan...pengembaraan kita belum berakhir=)


Last thing that I learnt here:

"Huda, cuba tukar doa biasa Huda kepada doa yang lebih spesifik. Allah kan Maha Mendengar, dan barulah rasa special sikit sebab doa kita lain dari hamba Allah yang lain"

Ye. Saya setuju. Mesti la nak yang special~


YaAllah, jadikanlah kami hambaMu yang sentiasa mengutamakan pandanganMu daripada pandangan manusia lain. Sesungguhnya, nilai kami di sisiMu adalah lebih kami perlu utamakan berbanding nilaian manusia....