Wednesday, August 12, 2009

Don't place it in ur heart!



What a nice shoes isn't it??=)



Hmm, seems like Graduation Day for KMB students IB 07/09 is just around the corner. Since the colour theme is orange/peach and i don't have any baju kurung in that colour, so i have to find one.

Going to the shopping mall with my elder sisters who are so expert in colours, patterns, and fashions(coz i love every choice of clothes that they choose and they are so good in matching colours) make me to have a headache because i was not able to pick the good one. I mean, the one that satisfy them.


"yg ni ok tak?"

"ops!mahal kot harga dia...letak balik..huhu"

"this one looks dull,huda"

"hmm,kain baju ni xbest"

"yg tadi ok, tapi colour die pulak lain sangat"

ETC.


Sehinggalah.....

"can i just wear this shoe for my graduation?"

"hah?yg ni?xsesuai laa.....kamu ni xde taste betul lah"

Huhu.*pening2*

I was referring to the shoe that i wore on that moment. Aiya, simple2 saja sulah manyak bgus apa...

***************************


Apabila dalam situasi sedang memilih baju, kasut, tudung, atau apa sahaja yang perlu kita pilih, terutama bagi kaum perempuan yang sememangnya pakar dalam bab2 ni berbanding kaum lelaki, ada satu fenomena yang saya perasan sedang berlaku.


Baiklah. Anda membeli kasut contohnya. Mesti anda akan memilih kasut yang berkenan di hati anda.


Dalam keadaan lain, kita akan berjumpa dengan orang yang begitu cerewet dalam memilih kasutnya. Sampai penat ibu bapa menemaninya untuk memilih kasut dari satu kedai ke kedai yang lain. Mengapa menyusahkan ibu bapa sampai sedemikian rupa? Mengapa terlalu susah untuk membuat pilihan??


Punca di sini yang dapat dikenalpasti, individu tersebut meletakkan kasut pujaan itu di hatinya.

Tak faham??

Kasut anda, semahal mana sekalipun, se'smart' mana sekalipun, letaknya di kaki.

Kalau anda meletakkan kasut itu di hati anda, ini lah antara punca yang membawa kepada isu terlalu cerewet memilih kasut, terlalu sedih apabila kasut tersayang hilang, terlalu marah apabila adik kotorkan, terlalu berkira apabila ada kawan hendak pinjam dan pelbagai lagi terlalu.


Cuba fikirkan kembali ya=)

Ini baru sahaja isu kasut. Jika baju pula, letaknya di badan. Untuk apa? Untuk menutup aurat. Jika anda pakai baju tersebut untuk ditayangkan kepada orang, untuk mendapat pujian, atau sebagainya, dalam erti kata lain anda meletakkan baju tersebut di hati anda kerana cantiknya baju tersebut, akhirnya anda sendiri akan merana jika apa yang anda harapkan, tidak menjadi. Misalnya ada rakan memberi komen bahawa baju itu hanya membuatkan badan anda semakin gemuk, mesti anda sedih kan??


Konklusi, bersederhanalah.

Material tidak akan menjanjikan apa-apa kebahagiaan. Bersederhanalah, kerana dengan sifat sederhana akan menjadikan hati kita lebih tenteram, lebih mengenal erti syukur dan lebih disayangi Allah kerana tidak berlebih-lebihan dalam sesuatu urusan.




p/s: pendek kata, membeli barang pentingkan fungsinya dahulu=)











9 comments:

NaMa SaYa ErNi!!! said...

saya rasa kalau orang p shoppping ngan saya mesti suka. saya mampu habiskan shopping dalam masa yang sekejap. kadang2 lima belas minit pun boleh. sebab nampak yg ok terus beli, pastu balik. n of coz, yang paling murah. haha. (cheapskate betul..xpela, duit bukan ambik daripada pokok kan..hahaha)

SERVANT said...

Subhanallah.. bagus kupasan Huda tentang isu kasut ni.. Mabruk.. Barakallhufiki daeeman..

Anyway, nti apa citer? Apa2 jangan lupe inform akak ye! Akak menanti di cni!

alhuda said...

haa erni sy ske temankan org yg shopping skjap ni huhu sbb kaki xlenguh...huhu!!nk shopping bley ajak sy=)
bgus2, jimat ar tu~hehe.

to SERVANT,
isu ni hasil idea aimi!!(xsure akak knal ke tak)
nway rndu akak=)

Anonymous said...

besh la huda...
i lIke..refreshing..=)
len kali sy X nak 'bazirkan' hati saya utk memikirkan dgn benda yg x berguna utk akhirat sy...
Thanx..love u much=)

alhuda said...

btul3...sy stuju dgn anda...

hmm,susah gak sbnrnye nk praktikkan...xpe Allah tgk pd usaha kita

Anonymous said...

salam

ihihi.pena shopin ngn huda.ampang point.bley tahan lamenye.kih3.guwaw huda...

alhuda said...

owh miss anony=) huhu

sbnrnye, sy ske tmn org shopping.tp bile turn sy shopping, sy personally xske wlaupun brg yg nk beli tu brg sy...huhu...betul..sbb mmg sy xske shopping sgt pun..tu problem tu bile kena cari brg sndiri...mula lah dh xtau nk pilih mcm mana hee=)

maaf ye,thanx tman kan

tp kakak sy marah beli beg tu..huhu sbb tak tahan katanya.

~* ..Noor Amalina..*~ said...

huda..!! saya sokong anda..!!
hehe.. =)
memg btul pe huda ckp..
ag r skrg nie duit memg kena cermat sket..
kena pntgkn dulu menda yg pntg..
btul x..?? =)

nway..x sabar jumpe huda isnin nie..!! yea..!! hehe.. \(^_~)/

alhuda said...

haaa....amal ni contoh yg xske beli sandal...die akan pkai sandal yg sama di mana saje smpi mak die pkse beli baru..haha..tp kalau baju, amal pnye koleksi sentiasa btmbah rsnya...hehehe gurau je tringat plak aritu=P

tu ar amal,skrg kena byr mcm2, so kena jimat~

iAllah, jmpe isnin ni=) geng oren/peach!!hehe