Friday, August 7, 2009

Mad'u for free



"huda, boleh tak bawak usrah untuk student kt kolej pembantu perubatan Hospital Bahagia?"


Terdiam seketika. Otak tengah generate sesuatu.


"Emm,berapa orang tu?"


"Ade la dalam 50 orang.."


"ERK??"

**********************************

Subhanallah.

Ramai yang mencari Islam.

Alhamdulillah.

Ini peluang yang Allah bagi untuk mereka, dan untuk saya juga.

Tapi....untuk yang ini...rasanya..

Saya tak boleh buat seorang.



"Ya Allah, berikan kami petunjukMu...dan jadikanlah kami termasuk dalam golongan orang-orang yang beriman kepadaMu"

"Di antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah (untuk berjuang membela Islam); maka di antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu (lalu gugur syahid), dan di antaranya ada yang menunggu giliran dan mereka pula tidak mengubah (apa yang mereka janjikan itu) sedikitpun. "
(al-ahzab:23)


"Dan berjihadlah kamu pada jalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya Dialah yang memilih kamu (untuk mengerjakan suruhan agamanya) dan Dia tidak menjadikan kamu menanggung sesuatu keberatan dan susah payah dalam perkara agama, agama bapa kamu Ibrahim"
(al-Hajj:78)



"Nak kena merancang ni.."


"Dan lebih elok merancang bersama...because no one is better than everyone."





"ubahlah dirimu, dan serulah yang lain"

oh diriku...





p/s: act kolej tu request nak buat sbb byk masalah sosial seperti couple..anda ada cadangan?ke nak join venture?=)

21 comments:

Scorpie said...

hebatnya anti... kagum2 :)
teruskan perjuangan

alhuda said...

eh,jgn puji..

ni sume Allah yg susun ni, if duduk rumah mmg xlek elak futur..waa!

najwa_hamali said...

salam~
sister u can do it...
let's together we build the UMMAH!!!

alhuda said...

wsalam najwa,

act kt tmpt tu xde org pnh dtg wat usrah..tu yg ramai btul tuh..

rs xlayak pun ade ni..tp org bg amanah, jd kena truskan juga..

Anonymous said...

Salam...
baru baca ur l8test post
yg huda da pnh cite dulu...
SubhanAllah...
besarnya pluang yg Allah bg...
pluang tdk dtg berulang kali
fikirkanlah yg tbaik
insyaAllah
cr murobbi
cr rakan seperjuangan
untuk bergerak di sana
mgkn ini hikmah plcament dlmbtkan...
Allah mahu anti bekerja lagi
sblm tgglkan bumi Malaysia
Aturan Allah itu indah~~
Sayangnya Allah pada kita...MasyaAllah...
hehe ^_^

alhuda said...

thanx for ur support anonymous!!!(erm nk pggil miss anony laa,bleh?=))


ya, aturan Allah itu indah...kecil rasa diri bila Allah beri tugasan ni..rsnya ni seperti proses nk membina diri juga ni...

nway, if Allah bg pluang utk tinggalkan Msia nnt, kerja ni xkan berhenti..miss anony nnt kt cork jgn lupe buat keje ni yer=)

mohon agar Allah tsabat kan hati kita smua

siti_sha said...

Salam huda.

Subhanallah, DIAlah perancang terbaik! InsyaALLAH, huda boleh!Kalau ada kesempatan, teringin nk temankan huda...

siti_sha said...

Salam huda...

Go huda! Ini peluang... gunakannya dan sentiasa letakkan pergantungan kpdNYA. DIA yg aturkan semua ni, pasti DIA akan bantu huda melaluinya juga...

p/s : teringin nak temankn huda.... ;)

alhuda said...

tu ar, jom siti kita wat same2...tp jarak kita agak mmbataskan,thanx 4 ur support..

act huda nk cari yg duduk area ulu kinta/tg rambutan, so sng dorg nk dtg sana..

sy ade skit limitation skrg ni, so patutnye sbtu lepas dh stat usrah tp tpakse cancel sbb mak sy xdpt hntar..(lgpun msuk hspital tu gne tiket umi hehe)

Anonymous said...

jeles nya kt huda..hehehe.. Allah pilih..~

alhuda said...

Allah pilih stiap hambaNya utk setiap perkara yg berbeza. ana rs ni kot cara Allah tarbiah ana yg lemah ni..

dan mmg ana rs ana kena kuat!dulu kt kolej ble ramai kwn2 skeliling yg buat islam, ana jadi kurang brusaha bsungguh2.

skrg,ana kseorangan.dan ana mmg nk kena cari org yg bleh truskan kt sana if ana dh xde kt ipoh nnt....

~aozora~ said...

if kt tg rambutan, azrin duk sane kan..ble ajak azrin skali huda..
all d best huda..sy percaya pd awk..
(^_^)

alhuda said...

ye asma'.sy sentiasa terfikir azrin setiap kali fikir mnda ni.

iAllah, bile nk start nnt, dh cnfirm bile masany, sy akan cntct azrin utk teman + tolong saya slagi die blom msuk blaja=)

skrg ni nk cari org yg bleh smbung bile sy dh msuk blaja nnt~~

azrin said...

oops...
sori..
ktinggalan zaman sket..
hehehe...
oh, kolej tu kat dalam hosp bahagia kan?
sy ok je, bleh tolong..
tp nnt sape nak follow up bile dah masuk u??
IAllah...
smg Allah permudahkan jalan..=)

alhuda said...

haah dlm hspital bhgia kolej tu=)

alhmdulillah, yeay ade org teman=)huhu

sy dh mintak tlg naqibah sy utk carikan org yg bleh truskan usrah kt ctu if kte dh msuk blaja nnt.skrg ni blom ade ape2 pkmbngn lg.xpe,kite wat stkat yg mampu slama tgh free ni.

farhana il said...

bleh tk saye nk join??? join planning ke? saye mmg suke planning ni wpun sy pernah juge meletop2. hehehe

alhuda said...

hehehe

fana ko kena bg aku idea cane nak tlg bdn pimpinan dorg kawal keadaan/masalah bile lelaki LBIH ramai dr prmpuan di kwsan itu...

tu act msalah dorg.sbb tu ramai couple,kata cekgu mereka.

farhana il said...

couple? gulp~ ade kwn sy bjaye memisahkn satu psg couple ni [scr betol la hehe] nnt nk tanye pe die ceramah kt dowg

alhuda said...

ha boleh2 hana yeay!!

Saif Shah =) said...

salam... subhanallah...
rs kagum dengan 'tarbiyyah' yang Allah beri pada ukht...

ape perkembangan di ctu?

bln ramadhan insyaAllah lagi mudah untuk semarakkan hati mereka dengan islam...
mungkin 'masalah couple' tu xperlu dihighlight kan dahulu, sbb itu bkn masalah utama... tackle hati mad'u untuk rs Allah itu yang Pertama dan TerUtama... insyaAllah..

ble fly ye?

alhuda said...

wsalam...subhanallah, ana sendiri pun act rasa masih byk yg ana perlu lakukan,dan skrg ni ana ade byk limitation utk ke sana...(dan ini baru permulaan,iAllah ana akn teruskan selagi ana masih di malaysia)

alhmdulillah baru2 ni dah start, dan dimulakan dengan individu yg akan menjadi 'teras' kepada rakan2 yg lain utk mengenal islam.

yup, couple tu msalah ranting, iAllah ana mmg xkn sentuh pkara tu lg.thanx 4 ur reminder.

*Islam mesti yg paling tinggi dlm hidup*