Thursday, December 11, 2008

mimpi lagi!!

Recently I dreamt about something which I think, the reflection is really meaningful to me. And again I wanna share it because it is not really a bad dream. I think it happened due to the thriller novel written by Ramlee Awang Mursyid entitled ‘Ungu Karmila’ that I’ve just read the day before.
A few months ago, I’ve read Cinta Sang Ratu and Bagaikan Puteri, from the same writer and yes, I did have a bad dream on the night when I’ve just finished reading the novels. And it totally a bad dream, and I will not tell it to anyone because there is a hadith from Rasulullah that tell us to not tell our bad dream to anyone because it is from iblis laknatullah. If we reveal it, it may bring things/unnecessary anxiety to others.

And verily, that there is no God except Allah and Muhammad is His Messenger.

Maybe the style of writing from RAM which usually involves the fight of the good and bad who disobey Allah and a little but menyeluruh the issue from alam ghaib made me to have such dream.

This time I only have one dream.

Setting: unknown place but a house, and inside of that house it just like my own house

I don’t know why, but satu lembaga hitam terapung mengekori tapi xmasuk rumah. On that moment I was inside of the house, and talking to my youngest sister. Everyone in my family can see that ‘thing’, but it only followed me wherever I go.

Me: Adik, benda tu ade lg x kt luar??
Adik: (look to the outside for a while) Ade.
Me: hmm.( little bit worried)

I went to another room, and it stills followed me.
Me: Knape dia ikut?( Usually org akan cuak coz cam hantu ikut kan, tp time ni tah, rasa selain daripada takut)

The existence of that thing makes me somehow menjaga gerak geri coz xtau ape yg die nak from me. Kakak plak suruh berjaga-jaga.

Ttbe rasa cam—

Me: (talking directly to my second sister)Kenapa kita(‘kita’ here referring to me) nak kena jaga plak ni? Apa yang dia nak sebenarnya? Habis yang Allah selalu perhatikan kita(‘kita’ generally) tu tak pulak kita jaga kelakuan? Allah tu siapa dalam hidup ni? Patutnya dengan Allah la kita patut jaga, bukan dengan ‘benda’ tu. Allah yang lagi penting, lantaklah benda tu sukati dia la nak buat apa..

End of the dream.


Bila bangun, teringat sebijik2 mimpi tadi. Macam mana bleh keluar kata2 tu lancar dari mulut, hanya Allah yang tahu. Ke mana roh saya pergi time tidur, hanya Allah yang tahu.But I learnt something.

Allah Maha Melihat. Setiap apa yang kita lakukan, even gerak mata kita sekalipun, Allah melihat perbuatan kita. Kenapa as human, we always forget hakikat ni?? Kerana lupa Allah maha Melihat, seorang manusia tidak gentar membuat maksiat secara sembunyi apalagi terang-terangan jika lupa pada balasan Allah. Kerana lupa Allah Maha Melihat, seorang manusia berani memperbodohkan manusia lain tanpa mereka sedari.

Allah Maha Mengetahui. Even sehelai daun gugur ke bumi, ia tidak akan terlepas daripada pengetahuan Allah. Kenapa as human, kita still xsedar?? Kerana lupa Allah Mengetahui setiap gerak hati, kita tidak ikhlas dalam stiap amal perbuatan dan sewenang-wenangnya melakukan apa2 kezaliman terhadap orang lain dan diri sendiri kerena kononnya, tiada siapa yang tahu.

Wahai jiwa yang hina! Kembalilah menyedari bahawa Allah maha Melihat dan Mengetahui. Sedarlah hakikat diri sebagai seorang hamba di bumi ini, dan jangan sekali-kali bongkak, jika kamu mengetahui balasan Allah di akhirat kelak...

Selamat beramal~

3 comments:

hazwan roslan said...

dis dream n post s a bit alike ngan amar's kamera..

gud one.. keep on dreaming..

huhu :)

alhuda said...

owh ek??never know.originally huda's.huhu

akmal calculus said...

huda nanti saye bagi hijab sang pencinta. mesti mimpi lagi la. haha